Ministar  zdravlja i socijalne zaštite u Vladi Republike Srpske Dr Dragan Bogdanić, predsednik HISPA Prof. Dr Nebojša Tasić,  predsednik HISPA BH Dr Radoslav Nikolić su zajedno sa rukovodstvom Banje Vrućice otovrili Centar za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga – HISPA.

Dr Draženko Vuković, izvršni direktor za zdravstvo „Banje Vrućice“ istakao je da je uzrok smrti u preko 50% slučajeva u Republici Srpskoj upravo srčani i moždani infarkt te da je stoga izuzetno važno preventivno delovati.

„Iz tog razloga značaj otvaranja HISPA centra za ovaj region je još veći. Takođe, zahvaljujući ovom projektu svi visokorizični pacijenti moći će da dođu na besplatan i detaljan lekarski pregled gde će dobiti savete i preporuke za nefarmakološko lečenje.“, istakao je dr Vuković.

Vuković je naglasio da će, zahvaljući HISPA projektu, preporuke za visokorizične pacijente biti jedinstvene u regionu te da će pacijenti biti kontinuirano praćeni radi sprečavanja daljeg obolevanja i umiranja.

Predsedinik HISPA i načelnik Sektora za kardiovaskularna istraživanja Instituta za kardiovaskularne bolesti “Dedinje” Prof. Dr Nebojša Tasić rekao je novinarima da je HISPA centar u Banji Vrućici deo međunarodnog HISPA udruženja od 45 centara u pet zemalja i jedanaesti je u BiH. On je istakao značaj personalizovane i multidisciplinarne prevencije preko agresivne kontrole faktora rizika kroz HISPA program.

„Banja Vrućica je idealno mesto za sprovođenje HISPA projekta, jer na jednom mestu imate stručnjake različitih profila, kao i tehničku opremljenost. Ovo je najveći i najobuhvatniji HISPA centar u RS i BiH jer postoji mogućnost rane dijagnostike.“, dodao je Prof. Tasić. On je ovom prilikom novom centru uručio i poseban aparat za detekciju atrijalne fibrilacije.

Ministar zdravlja i socijane zaštite Dr Dragan Bogdanić naveo je da prevencija ima veliki značaj u zdravstvenom sistemu i da je jedan ovakav centar od velike koristi kako lokalnom stanovništvu tako i za sve one koji dolaze u Banju Vrućicu.

„Prevencija je veoma značajna u produžavanju životnog veka i smanjivanju invalidnosti, što čini da zdravstveni sistem bude funkcionalniji sa manje troškova“ naveo je ministar Bogdanić.

Predsednik BH HISPA centara dr Radoslav Nikolić kaže da je novootvoreni centar u Banji Vrućici izuzetno značajan za HISPA mrežu u BiH, jer je ZTC “Banja Vrućica” vodeća ustanova za kardiovaskularnu rehabilitaciju, sa najboljim stručnjacima.

„Koristićemo ovaj HISPA centar kao bazu za obuku svih učesnika u procesu rada HISPA centara“ zaključio je dr Nikolić.