Vesti

HISPA Priboj

22.09.2015.
HISPA Priboj

Danas je u pribojskoj bolnici zvanično otvoren HISPA centar za hipertenziju, prevenciju šloga i infarkta, kakav postoji u 30 gradova širom Srbije, Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Hrvatske. Centar u kome će raditi timovi lekara koji na najkvalitetniji i najsavremeniji način leči pacijente, otvoren je u saradnji sa Opštom bolnicom Priboj i Zdravstvenim centrom Užice uz nesebičnu podršku lokalne samouprave.

Centar u kome će raditi timovi lekara koji na najkvalitetniji i najsavremeniji način leči pacijente, otvoren je u saradnji sa Opštom bolnicom Priboj i Zdravstvenim centrom Užice uz nesebičnu podršku lokalne samouprave.

Otvaranju jednog ovakvog centra koji će na multidiscipliniran i personalizovan način biti dostupan pacijentima, prisustvovali su kardiolog docent dr Nebojiša Tasić, načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju šloga i infarkta, kardiolog dr Zoran Čitaković načelnik Užičkog HISPA centra, dr Miloš Božović direktor Zdravstvenog centra Užice, dr Jasminko Toskić direktor Opšte bolnice Priboj, Zoran Pešović predsednik Udruženja Pribojaca u Beogradu i prvi čovek pribojske opštine koja podržava jedan ovakav projekat, Lazar Rvović.

Hispa centar je otvorio dr Nebojiša Tasić, načelnik Centra za hipertenziju Instituta za kardiovaskularne bolesti „Dedinje” i predsednik Udruženja centara za hipertenziju, prevenciju šloga i infarkta, koji je tom prilikom rekao da je ovo primer dobre saradnje sa lokalnom samoupravom, od koje je jedan ovakav projekat imao podršku. On se zahvalio predsedniku opštine Priboj, predstavnicima Zdravstvenog centra Užice i Opšte bolnice Priboj, ali i Pribojcu Zoranu Pešoviću, koji je, kako je rekao, bio jedna vrsta koordinacije i kohezije u saradnji.

"Ovo je jedan prirodan nastavak jedne sjajne saradnje sa Zlatiborskim okrugom, gde će postojati mreža centara u ovom kraju. Iako je dugo najavljivan i dogovaran centar, ovo je nedelja pred Svetski dan srca i želimo da kažemo da je srce ne samo jedan mitski, već veoma važan organ."

On je rekao da svaki bolesnik u jednom ovakvom centru dobija svoj individualni program lečenja, ali je i najavio da je u planu otvaranje još ovakvih centara u okruženju, za početak u bolnici u Prijepolju.

Građane Priboja na konsultacije i preglede u pribojski HISPA centar pozvao je dr Zoran Čitaković načelnik Užičkog HISPA centra, kako bi krenuli sa preventivnim zbrinjavanjem i lečenjem. Prema njegovim rečima iskustva u Užicu su izuzetna:

"Mi već dve godine radimo jedan ozbiljan HISPA program, koji podrazumeva personalno zbrinjavanje bolesnika sa hipertenzijom i bolesnika koji imaju faktore rizika za infarkt i šlog. Praksa pokazuje da većina bolesnika koji su se preventivno uključili u ovaj problem, da su određene probleme sa zdravljem regulisali."

Direktor Opšte bolnice Priboj dr Jasminko Toskić rekao je da je danas veliki dan za pribojsku bolnicu. On je izrazio svoju zahvalnost svima koji su doprineli otvaranju centra. Direktor ZC Užice dr Miloš Božović apostrofirao je dobru saradnju Zdravstvenog centra Užice sa bolnicom u Priboju.

Otvaranje centra ne bi bilo moguće bez dobre saradnje sa lokalnom samoupravom, koja inače kako je podsetio predsednik Rvović, iako je među najsiromašnijima, izdvaja najviše sredstava za zdravstvenu zaštitu svojih pacijenata.

"Sve ono što je u interesu građana Priboja, naročito ono što je vezano za zdravstvo, mi smo uvek podržavali. Ja moram da podsetim da je opština Priboj najviše ulagala u zdravstvenu zaštitu, za uvođenje centralnog gasa, otvaranje odeljenja za dijalizu, neophodnu opremu. Opština je uvek pronalazila način da pomogne ovakve stvari."

Rvović se zahvalio na tome što je prepoznata potreba za postojanjem jednog ovakvog centra u Priboju, ne samo zbog građana Priboja već i jednog dobrog dela Republike Srpske koji gravitira ka Priboju.

U narednom periodu očekuje se da centar zaživi, a danas je pristigao i prvi deo opreme u vidu jednog laptopa i štampača, kojim će HISPA centar biti opremljen.

Jedna od tri najčešće bolesti savremenog čoveka jeste, pored bolesti srca i malignih bolesti, moždani udar, koji često prouzrokuje tešku invalidnost, dok u Srbiji svakog sata od različitih oblika kardiovaskularnih bolesti umre šest osoba, od kojih se svaka osma nalazi u najproduktivnijim godinama života. Zbog ovih alarmantnih podataka, veliki značaj će imati centri za hipertenziju, prevenciju infarkta i šloga, koji se otvaraju u velikom broju gradova u Srbiji, a jedan takav koji je otvoren danas u Priboju poštedeće pacijente odlaska u Beograd da bi ih stručnjak pregledao, već će sve informacije moći da dobiju od tima lekara u gradskoj bolnici. Najteži bolesnici ali i oni koji žele da deluju preventivno, umesto da lutaju od lekara do lekara sada imaju mesto gde mogu da potraže pomoć.

(Beta)

HISPA Priboj
HISPA Priboj
HISPA Priboj

Prijatelji udruženja