Vesti

HISPA BH kongres u Trebinju

24.03.2018.
HISPA BH kongres u Trebinju

Na kongresu će učestvovati medicinski radnici, što će imati veliku korist i za građane i pacijente, jer će na marginama susreta biti organizovana predavanja o prevenciji kardiovaskularnih bolesti, kao i besplatni pregledi svih pacijenata koji su na listama čakanja.

Gradonačelnik Trebinja Luka Petrović je istakao da je sa prof. dr Nebojšom Tasićem – predsednikom i osnivačem HISPA, dogovorili da organizuje mobilne timove koji će 18. maja biti raspoloživi za pregled pacijenata koji su na listama čekanja, a takvih u Trebinju ima 400.

„To će nam biti uspeh da taj dan sa svim tim doktorima koji dođu i opremom koju će i oni doneti i kojom mi raspolažemo u Bolnici organizujemo preglede pacijenata, i kako je profesor najavio i jedno predavanje za širu javnost koja će se upoznati sa preventivnim ponašanjem kada su u pitanju kardiovaskularna oboljenja“, rekao je Petrović.

On je istakao da su u toku građevinski radovi na proširenju intenzivne nege u trebinjskoj bolnici, i da će njihovim završetkom biti stvoreni uslovi i za opremanje kardio centra.

„Do tada ćemo nastojati da napravimo jedan sporazum o saradnji gde bi lekari sa Dedinja mogli da dođu ovde jedanput mesečno ili tromesečno i da eliminišemo liste čekanja. Vrlo je važno da čovek koji je bolestan dobije uslugu danas i to ćemo sigurno uraditi saradnjom na početku, a posle ćemo nastojati da imamo dodatnu opremu ovde kojom ćemo osnažiti usluge i lekara i osoblja“, kaže Petrović.

Prema rečima prof. dr Tasića, kardiologa i zamenika direktora Instituta za kardiovaskularne bolesti Dedinje, na kongres dolaze predsednik Udruženja za hipertenziju Ukrajine, predsednica Udruženja za gerijatriju Rusije, jedan od vodećih stručnjaka za vaskularno zdravlje iz Pariza i još najmanje pet-šest svetskih stručnjaka iz oblasti prevencije.

„Ovde će biti i veliki broj predavača iz Hrvatske, Makedonihe, Srbije, Crne Gore i BiH“, naglasio je profesor Tasić.

Pokrovitelj manifestacije je Grad Trebinje.

preuzeto sa https://trebinjelive.info

HISPA BH kongres u Trebinju

Prijatelji udruženja